Topla, utešna i zadovoljavajuća, ova salata spaja neke od najlekovitijih kuvanih povrća – špargle, prokelj i krompir – sa svežim lisnatim zelenilom, začinskim biljem, lukom i jednostavnim prelivom. Rezultat je jednostavan i ukusan obrok. Ovaj recept dolazi iz revidiranog i proširenog izdanja knjige Medicinski medijum.

Neke od fitohemikalija koje se nalaze u špargli su inhibitori toksina (činjenica koja je još nepoznata nauci). To znači da kada se toksini kao što su DDT, drugi pesticidi i teški metali izbace iz organa, ove specijalizovane fitokehemikalije ostaju iza i odbijaju nove toksine da se tamo zadrže.

Prokelj je odličan za zglobove, plus pomaže u snižavanju lošeg holesterola, povećava dobar holesterol, pročišćavaja jetru i druge guste sundjeraste organe kao što je slezina i pročišćava krv.

Krompir pomaže u stvaranju skladištenja glikogena, samog resursa koji nas štiti od problema sa šećerom u krvi, debljanja, masne jetre i sindroma prljave krvi.

Rukola izaziva blagi efekat pročišćavanja unutar jetre, sa neotkrivenim fitohemijskim jedinjenjima koja omogućavaju jetri da odluči o ozbiljnosti čišćenja i o tome koje toksine bezbedno želi da oslobodi.

Salata od rukole, krompira i špargli

 

 

Sastojci:

4-5 krompira (oko 3 šolje grubo iseckanih)
1 šolja seckanog prokelja
1 šolja seckane špargle
1/2 šolje tanko isečenog slatkog luka
1/4 šolje labavo upakovanog svežeg peršuna, grubo iseckanog
1/4 šolje grubo seckanih listova svežeg bosiljka
1 kašičica sušenog timijana
2 kašike limunovog soka
1 kašika čistog javorovog sirupa
4 šolje rukole
2 šolje seckanog lista zelene salate – puterice ili romana

Uputstva:

Da biste pripremili krompir, dodajte 3 inča vode u lonac srednje veličine, dovedite ga do ključanja i dodajte korpu za kuvanje na pari. Stavite krompir u korpu, poklopite i kuvajte na pari 15-20 minuta, dok krompir ne omekša.

Da biste pripremili prokelj, kuvajte na pari 10 minuta, dok ne omekša.

Da biste pripremili špargle, kuvajte na pari 5 minuta, dok ne omekšaju.

Da biste pojednostavili gornji proces, slobodno kuvajte krompir, prokelj i špargle zajedno u jednoj velikoj korpi. Da ništa ne bude prekuvano, počnite sa dinstanjem krompira, pa 5-10 minuta kasnije dodajte prokelj. Posle još 5 minuta dodajte špargle. Kuvajte na pari dodatnih 5 minuta ili dok sav sadržaj korpe za paru ne omekša.

Uklonite krompir, prokelj i špargle i stavite ih u veliku činiju. Ostavite da se ohlade 10 minuta, a zatim dodajte luk, peršun, bosiljak, sušeni timijan, limunov sok, javorov sirup, rukolu i zelenu salatu. Bacite dok se ne pomeša ravnomerno. Poslužite odmah.

Količina je za  2 osobe

Puno  ukusnih i lekovitih recepata možete naći u knjizi  Medicinskog Medijuma: Čišćenjem do isceljenja

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *