Edvard Bah

Doktor Edvard Bah je bio pulmolog, alergolog, internista i homeopata. Diplomu medicine je stakao u Kembridžu ali vrlo brzo je počeo da uvidja da izlečenje osobe ne zavisi samo od fizičkih faktora već i od emotivnog i mentalnog stanja osobe.

 

Do toga je dolazio baveći se svojim pacijentima i pričajući sa njima upoznavao se sa njihovim životnim pričama te je saznavao da je jedna njegova pacijentkinja dobila upalu pluća kada joj je sin otišao  u drugi grad. Drugi pacijent  koji je boravio u bolnici se često sekirao i nervirao i imao je problem sa želucem.

 

Uglavnom svako od pacijenata je prolazio kroz neku stresnu situaciju u životu koja je bila okidač bolesti. Kod svojih pacijenata je uvideo  da iako svi imaju problem sa plućima da ih ne treba lečiti na isti način jer su im uzroci oboljevanja različiti.

 

Došao je  do  zaključka da se ne treba tretirati bolest i simptomi, nego osoba i uzrok bolesti, jer iako je bolest ista kod više osoba uzroci bolesti su različiti pa tako i terapija treba da bude različita.

 

Tako je dr Bah sve manje bio zadovoljan na koji način se pacijenti  tretiraju klasičnom medicinom jer su se tretirali simptomi i  davali  isti lekovi iako su uzrok bolesti bila različita mentalna i emotivna stanja osoba.

 

I sam je počeo da oseća teskobe kada su ga poslali na front i kada je dolazio u kontakt sa velikim brojem teško ranjenih ljudi ali i pre toga je osećao da ide  protiv svoje prirode prihvatajući „pravila“ sa kojima se ne slaže i usled nemogućnost da sledi svoje osećaje.  To sve ga je „stiglo“ i manifestovalo u vidu bolesti – kancera koji su mu dijagnostikovale kolege i dale mu par meseci života.  

 

Verujući da je bolest samo signal da treba nešto da promeni u svom životu i da treba da sluša  svoje osećaje, on je napustio privatnu praksu lekara i otišao u selo u potragu za svojim lekom jer je verovao da rešenje postoji u prirodi . I našao ga je u biljkama „višeg reda“. Tako ih je nazvao kada je otkrio cvetne esencije. Slušao je svoju intuiciju, osećaje, znanja i iskustvo  koja je do tada stekao i pronašao sistem od 38 cvetnih esencija uz pomoć kojih je sebi produžiov život punih 19 godina, a i mnogima pomogao da reše svoja stanja mentalnih i emotivnih nelagoda.

 

Smatrao je  da svaki čovek ima vitalnu energiju u sebi i moć samoisceljenja, da je samo treba potaknuti.